Saturday, October 20, 2007

OpenSource Firewall araçları

Ağ ve sunucularınızı korumak amaçlı kullanabileceğiniz bazı Açık Kaynak Kodlu koruma ürünleri olarak şunları önerebilirim. Bu yazılımları her hangi bir atıl durumdaki donanımınıza kurabilirsiniz. Web arabirimleri sayesinde kolayca yönetebilirsiniz. Firewall görevleri yanısıra, web için vekil sunucu, e-postalar için spam koruması ve VPN desteği gibi pek çok seçeneği de üzerlerinde barındıran ürünlerden ilki: SmoothWall Express, bu üründen 2 adet daha açık kaynak kodlu ürün üretilmiş, bunlar: IPCop ve Endian Firewall. Bu 3 ürün Linux çekirdeği ile çalışıyor.

FreeBSD tabanlı olan bir ürün de M0n0wall, flash disk v.b. pek çok medyaya kurulum desteği var. Canlı CD olarak da çalışan ve M0n0wall temelli olan PFSense. Bir de yerli bir ürün ve OpenBSD destekli: ComixWall.

Bunların dışında masaüstü sisteminizde bir ürün ararsanız, pek çok Linux dağıtımında bulunan FireStarter var.

Iptables, Packet filter, OpenBSD pf, CiscoPIX ve CheckPoint kuralları hazırlamak isterseniz Firewall Builder göz atmanızı önerebilirim.

Kullanmakta olduğunuz Linux sunucunuzda iptables ile bir şeyler yapmak isterseniz ve daha kolay bir arabirim isterseniz, ShoreWall a ve yerli bir çözüm olan FreeBSD ve Linux destekli NetUstad a göz atmanızı öneririm.

No comments: